Проект започатковано 7 січня 2007
Гуртом нас: 1168899 (250 за 24 години)

Вихід: Боги та Царі / Рецензія

| 13 коментарів

 
Частина 1. Коли Бог був молодим 
 
 
 Рідлі Скотт показує нам час, коли християнський Бог був дуже юним — ми бачимо його в образі десятирічного хлопчика. 
 
Бог у ті часи був значно демократичнішим, ніж зараз — він радився зі своїми обранцями, він міг зробити чаю Моїсею, поки той колупався в скрижалях, міг прийти до Моїсея просто так, аби підбадьорити.
 
Бог був жорстоким, але діти часто бувають жорстокі і діють за принципом «мета виправдовує засоби». Це пояснює ті страшні кари єгипетські, що впали на голову простим єгиптянам. 
 
У ті часи Богу ще не набридла його всемогутність і він усіляко її випробовував, мабуть, хотів дізнатися межі своїх можливостей — відводив море з насидженого місця, вимикав сонце, насилав бурі й каменепади. 
 
Власне, цей Бог за характером мало відрізнявся від свавільних і норовливих язичницьких богів. Але в цьому фільмі ми спостерігаємо й певний розвиток характеру юного єврейського Бога. Він стає милосерднішим. Він приходить до своїх десяти заповідей. Напевне, дорослішає. 
 
Як на мій смак, то це найцікавіший образ у фільмі. Я вважаю, йому треба приділити першу половину рецензії. Усе решта… 
 
Частина 2. Біблія для американців
 

 
Як могла би виглядати біблійна історія відходу євреїв із Єгипту, якби замість єгиптян були американці? І замість євреїв були американці? Спішіть побачити це неймовірне поєднання у фільмі Рідлі Скотта
 
Це риса усіх голівудських блокбастерів, що претендують на історичність. Яка б епоха не була на екрані — Давня Греція, середньовічна Японія, вікторіанська Англія — усі герої будуть поводитися як сучасні американці. А це складно насправді — зрозуміти, як мають поводитися люди певної епохи. Це багато всього треба прочитати і подивитися. І не факт, що публіці сподобаються такі персонажі, тому це ще й економічно невигідно. 
 
Окей, берем на віру цю американізованість. Але у фільмі багато інших нелогічних речей. Наприклад, якщо Моїсей виховувався при дворі фараона і був полководцем єгипетської армії, то чому він одягався і виглядав як раб-єврей, а не як решта єгипетських вельмож? 
 
Окей, логічність та історична достовірність не є сильними рисами цього фільму. Автори явно робили ставку на відомих акторів, хіба даремно тут Крістіан Бейл у головній ролі? А Сігурні Уївер і Аарон Пол у прохідних ролях? До речі, Аарон Пол — це чи не головна причина, з якої я хотіла подивитися цей фільм. 
 
Псих і наркодилер Джессі з Breaking Bad у ролі Ісуса — ну хіба це не багатообіцяюче звучить? Так от. Це — не той Ісус. Це просто собі бунтівник, якого просто собі звуть Ієшуа (Ісус в українській озвучці). Він один із ватажків єврейського народу, і його роль у сюжеті більш ніж скромна. 
 
Що іще? Картинка нічого так, ефектна. Важко згадати який-небудь кадр, що не мав би домальованого задника. Ну і хвиля, яка накрила єгиптян у кінці, теж виглядає маштабненько. 
 
Я ж не спойлю, правда? Усі знають цю історію, ага?
 
В цілому, враження у мене склалося таке. Це фільм для публіки, якій ліньки читати Біблію, тому що нудно, незрозуміло і без картинок. То ось адаптована версія — яскрава, бадьоренька і видовищна. Це чудово, що є така адаптація. Але Рідлі Скотта ми любимо за інші фільми. 
 
Марина Пономаренко, Cineast.com.ua

 

13 коментарів

  1. Аарон Пол грає Ісуса Навина!
    Біблійний персонаж часів Мойсея.

  2. Фильм непоганий, але ще раз переглядати бажання не маю. Вразили великі кадри з оголеним морським дном.

  3. Спочатку “християнський Бог був дуже юним”, потім “юного єврейського Бога” – варто вже визначитись хто там був насправді :)

  4. Дуже прикольна рецензія! Дякую))

  5. Це фейлетон?

  6. Напевне вийшло щось на зразок Ноя, я маю на увазі біблійну історію, тільки не таке похмуре ніж друге. Але Рідлі Скотта ми любимо за інші фільми. І це чиста правда.

  7. Чудовий фільм.

  8. Фільм набагато слабший ніж трейлер, єдиний вартісний момент коли Рамзес знаходить свого сина мертвим і передає його дружині, я так зрозумів що режисеру цей момент також сподобався, бо він ще двічі показував Царя і мертвого сина. Доречі, акторська гра “Рамзеса” рівня театральної вистави в школі, не тягне на голівуд(мені так здалось). Решта просто середнякове кіно із хорошою картинкою і ефектами . Якщо задум був показати переживання Мойсеря і його розвиток як особистість від названого сина фараона до поводиря свого народу, то це не вдалось. 7 Божих кар показані за 2 хв, я б повагався що дивитись з цієї серії Мойсей чи Вихід.
    Після перегляду фільму, моя дочка запитала:”А чого Бог так багато людей вбив?!”. Бога, дійсно, показали як жорстокого підлітка, і чомусь у фільмі більше виникає жалю за народом Єгипту що стільки кар терпів ніж “невдячних” євреївв.

  9. Фільм набагато слабший ніж трейлер, єдиний вартісний момент коли Рамзес знаходить свого сина мертвим і передає його дружині, я так зрозумів що режисеру цей момент також сподобався, бо він ще двічі показував Царя і мертвого сина. Доречі, акторська гра “Рамзеса” рівня театральної вистави в школі, не тягне на голівуд(мені так здалось). Решта просто середнякове кіно із хорошою картинкою і ефектами . Якщо задум був показати переживання Мойсеря і його розвиток як особистість від названого сина фараона до поводиря свого народу, то це не вдалось. 7 Божих кар показані за 2 хв, я б повагався що дивитись з цієї серії Мойсей чи Вихід.
    Після перегляду фільму, моя дочка запитала:”А чого Бог так багато людей вбив?!”. Бога, дійсно, показали як жорстокого підлітка, і чомусь у фільмі більше виникає жалю за народом Єгипту що стільки кар терпів ніж “невдячних” євреївв.

Залишити відповідь

Обов'язкові для заповнення поля відмічені *.